A  téli útkarbantartás olyan irányító és végrehajtó tevékenységek összessége, amelyeknek eredményeképpen a téli időszakban is biztosított a közutak járhatósága. Ezek közé tartozik a  téli időjárás és a klimatikus körülmények okozta akadályok és meghibásodások eltávolítása.

A téli útkarbantartás rendszerint november 15-én kezdődik, és a következő év március 31-ig tart.

A TÉLI ÚTKARBANTARTÁS JELLEMZŐI
Szokásos körülmények

 • Hóeltakarítás
  • az első- és másodrendű közutak teljes burkolatáról oly módon, hogy a  megmaradó hóréteg ne legyen 3 centiméternél vastagabb
  • a harmadrendű közutakon az a cél, hogy biztosított legyen az eltakarított hómennyiség egyenletessége és az útkereszteződések átjárhatósága mindkét irányban. Nagyon erős  havazás esetén a harmadrendű utakon biztosított ugyan a kétirányú forgalom, de csak egy sávban, váltók alkalmazásával, vagy pedig irányított közlekedést szükséges átmenetileg bevezetni.
 • Közutak szórása
  minden közúton a  felolvasztást elősegítő legmegfelelőbb technológiák változatos alkalmazásán kívül felületérdesítő eszközökkel vagy ezek kombinálásával. A  hó és a  jég felolvasztását előidéző eljárások nem használatosak azokon az útszakaszokon, amelyeken kizárólag vegyianyagos-szórást akalmaznak.

Rendkívüli körülmények (vészhelyzetek)

 • Hóeltakarítás
  • az első és másodrendű közutakon folyamatosan történik a hóeltakarítás, teljes szélességben az egész úttestről, méghozzá úgy, hogy a megmaradó hóréteg ezeken az utakon ne legyen 10 centiméternél vastagabb.
  • a harmadrendű utakon biztosított az, hogy a hóekével eltolt hóréteg mindenhol egyforma vastagságú legyen, ily módon garantálva a  biztonságos közlekedést minimálisan az egyik sávban mindkét irányba, vagy váltók alkalmazásával, esetleg forgalomirányítással
 • Utak szórása
  Minden közúton a  kanyarokban és az emelkedőknél

Diszpécseri és útjelentéseket közlő szolgálat

A diszpécseri és útjelentéseket közlő szolgálatot azért működtetik, hogy biztosított legyen az adatszolgáltatás az operatív irányítás részére, egyúttal pedig a  lakosságot is tájékoztassák az utakon uralkodó állapotokról, azok járhatóságáról és a forgalom folyamatosságáról. Az említett két szolgálatnak két fokozata van: informátor és a  központ diszpécsere.

A diszpécseri és az útjelentéseket közlő szolgálatot folyamatosan működteti a Nagyszombat Megyei Közútkezelő és Karbantartó Vállalat.

A diszpécseri és útjelentéseket közlő szolgálat az alábbi feladatokat látja el:

 • információk beszerzése és megosztása a közútkezelők részére az időjárás-előrejelzésekről, továbbá a meteorológiai megfigyeléseken alapuló veszélyekről és fenyegetésekről,
 • az utak járhatóságára és a közúti forgalom folyamatosságára vonatkozó adatok feldolgozása és továbbítása a rendszeres tájékoztatás érdekében, rendkívüli körülmények esetén is a  figyelemmel kísért közutakon,
 • rendkívüli időjárási viszonyok esetén az intézkedések összehangolása egészen addig, amíg ezt a feladatot átveszi Nagyszombat megye téli karbantartásért felelős stábja.

A diszpécseri és útjelentéseket közlő szolgálat a következő feladatokat látja el a Nagyszombat Megyei Közútkezelő és Karbantartó Vállalat egyes területi központjaiban:

 • Nagyszombat megye téli útkarbantartásért felelős stábja munkájának irányítását a  kezelésükbe tartozó utakon
 • rendszeres tájékoztatás az informátor részére az útviszonyokról
 • az informátor rendszeres tájékoztatása minden olyan rendkívüli eseményről, amelyek hatással vannak az utak járhatóságára, a forgalom folyamatosságára vagy a  közlekedésbiztonságra, illetve egyes aktivitásfokozatok elrendelésére.