Dňa 04.09.2020 v čase okolo obeda nám bolo oznámené, že pri kosení trávy na ceste II/507 smerom z Tomášikova na Jahodnú (okres Dunajská Streda) bol nájdený predmet, ktorý sa podobá na vojenskú muníciu. Ihneď sme zakázali ďalšiu prácu a manipuláciu s nájdeným predmetom. Po zhliadnutí fotografie bolo vidieť, že sa pravdepodobne jedná o delostrelecký granát. Náš pracovník v danom úseku kosil trávu za pomoci stroja Zetor Fortera TT930AH s kosačkou ŽTR 140 a pri výkone prác sa pohyboval na poľnohospodárskej pôde z vnútornej strany priekopy. Poľnohospodárska pôda bola pred našou kosbou podiskovaná. Nájdený predmet ležal na povrchu zeme. Vodič SÚC TTSK, ktorý vykonával svoju prácu uviedol, že pri kosení počul buchot a za ním na roli uvidel ležať železný predmet. Skontroloval kosačku a išiel skontrolovať aj dotyčné nájdené železo. Zistil, že je to munícia, ktorá bola značne hrdzavá a pravdepodobne už aj dlhšiu dobu pod zemou. V prednej časti bola taktiež viditeľná zalomená roznietka.

Hneď po nájdení predmetu sme informovali Obvodné oddelenie Trstice a nahlásili sme zistené skutočnosti. Do príchodu polície sme ostali na mieste. Policajti po obhliadke miesta zavolali pyrotechnika. Pyrotechnik zistil, že sa jedná o funkčný delostrelecký granát z II. svetovej vojny prerobený na leteckú bombu. Sovietska armáda mala koncom vojny nedostatok bômb, tak navarili na delostrelecké granáty krídelká a vyhadzovali ich z lietadiel ako letecké bomby. Nakoniec pyrotechnik muníciu opatrne naložil do svojho služobného vozidla a odviezol na likvidáciu.

Vyzývam občanov, aby v takýchto prípadoch postupovali rovnako ako naši pracovníci. Nesprávna manipulácia s takýmito predmetmi by mohla mať fatálne následky.