Počas hmly denné svietenie na autách nestačí. Odporúčame všetkým vodičom prepnúť na stretávacie svetlá a hmlovky.

Na cestách v našom kraji evidujeme viacero vodičov, ktorí jazdia s denným svietením aj keď sa čoraz častejšie hlavne ráno a večer stretávame s hustými hmlami. Chceme preto motoristov upozorniť, aby pri jazde v hmle zvýšili bezpečnosť a prepli si  denné svetlá na svojich vozidlách na stretávacie.

Hmla počas dňa dokáže oklamať svetelné senzory v niektorých autách, preto vodič väčšinou musí stretávacia svetlá prepnúť manuálne. Ak použijete počas hustej hmly denné svietenie, vodiči iných vozidiel vás nemusia zaregistrovať a na cestách to môže mať pre vás a ostatných účastníkov premávky fatálne následky. Ak je viditeľnosť naozaj zlá, treba použiť hmlovky. Tie sa v zákone odporúčajú, ak je hmla, husto sneží alebo prší.

Stáva sa však, že niektorí vodiči si naopak hmlovky mýlia s dennými svetlami. Preto sa treba vyvarovať aj tomuto. Najmä pri stretnutí ďalšieho vozidla. A odporúčanie na záver: používanie hmlových svetiel (najmä zadných) v kolónach síce nie je zakázané, ale ostatní vodiči vás za to nepochvália. Takže sa tomu vyhýbajme a používajme vtedy, keď je ich naozaj treba.

Dávajte si na cestách pozor a myslite na svoju bezpečnosť!