Zimná a letná údržba bude opäť kvalitnejšia. O naše cesty v Trnavskom a aj v Bratislavskom kraji sa postará okrem našich zamestnancov aj nová kvalitná technika.

Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja tesne pred Vianocami prevzala od dodávateľa ďalšiu várku novej techniky. Konkrétne to bolo deväť nákladných vozidiel s nadstavbami a pohonom 4×4, nielen na zimnú ale aj letnú údržbu ciest.

Posýpacie vozidlá známej značky budú podľa riaditeľa SÚC TTSK Dalibora Trebichalského využité nielen v zime, ale aj v ostatných ročných obdobiach. „Obstarávali sme techniku skôr ako nosič náradia, aby využiteľnosť vozidiel bola maximálna a mohli sme ich použiť na zimnú aj letnú údržbu ciest,“ vysvetlil. Nákladné autá budú okrem iného ekologickejšie aj ekonomickejšie ako tie straé, ktoré sme používali doteraz. Rovnako zabezpečia aj vyšší komfort pre vodičov.

Trnavský samosprávny kraj sa podľa jeho predsedu Jozefa Viskupiča rozhodol pre veľkú a odážnu investíciu do komplexnej obnovy zastaranej techniky za celkovo 13 miliónov eur. „V priebehu budúceho roka očakávame dodanie aj ďalších nákladných áut a vymeniteľných nadstavieb či rozličného príslušenstva na letnú a zimnú údržbu. Rok 2021 teda bude po desaťročiach pre cestárov prelomovým,“ povedal Viskupič pri preberaní prvej várky nákladných áut.

V rámci veľkej obmeny sme dostali alebo v roku 2021 ešte dostaneme až 89 strojov a k tomu 222 kusov príslušenstva. Presnejšie sa jedná o:

  • 34 sypačov
  • 20 traktorov
  • 18 nákladných aút
  • 17 dodávok

Rôzne prídavné zariadenia, ktoré postupne pribúdajú do našich dvorov, môžeme využiť na nakladanie posypových materiálov, mulčovanie trávy alebo čistenie krajníc a rigolov popri cestách. Doteraz sa o cesty v kraji starali aj viaceré vozidlá, ktoré sa už nachádzali vo vyslúžilom veku (40 – 50 rokov).

Správa a údržba ciest TTSK má na zimnú údržbu ciest okrem techniky a posypového materiálu pripravených aj približne 220 zamestnancov. Popri asi 1600 kilometroch ciest II. a III. triedy vo vlastníctve kraja sa na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest budeme starať aj o cesty I. triedy v trnavskej aj bratislavskej župe.